Zašto bi tebe pustili u raj?

15:28

Advent je kao Nova godina za kršćane, zar ne? Tehnički to je točno, još jedna crkvena godina je iza nas. Više nade polažem u prvu nedjelju Došašća nego u to da će me gospodin savršeni pozvati na kavu. Osjećaj paljenja prve svijeće na adventskom vjenčiću osjećaj je novog početka. U paralelnom kršćanskom svijetu adventske odluke su novogodišnje odluke. Zdravije ću jesti (Tijelo Kristovo, Riječ Božju), više ću vježbati (ljubav prema bližnjemu, strpljenje u poteškoćama, zahvalnost), bolje ću organizirati vrijeme (manje fejsa, više učenja!, više mise i molitve, više volontiranja). Advent bi trebao biti baš to, dovođenje duše i srca u top formu kako bismo na Božić bili spremni. Ali spremni za što? Uz sve već navedeno, prije svega želim ovaj Advent započeti razmišljajući o jednom pitanju. Da, ovom koje stoji u naslovu. Evo zašto.


Dr. Peter Kreeft među svojim studentima provodi ankete postavljajući im sljedeće pitanje: "Da noćas umreš i dođeš pred Boga, a On te pita: 'Zašto bih te trebao pustiti u raj?', što bi ti odgovorio?" Dr. Kreeft čitanje odgovora smatra jednom od najvećih trauma koje je doživio kao profesor. Naime, manje od pet posto studenata koji su katolici u svojim odgovorima spominje Isusa. Najčešći odgovori bili su: „Pa trudio sam se dobro živjeti. Bio sam ljubazan. Nisam nikoga ubio. Bio sam dobra osoba.“ Gotovo farizejski, odgovor se sveo na „Bože hvala ti što sam dovoljno dobar da uđem u Nebo.“ Zaključak je da manje od pet posto anketiranih studenata zna kako ući u Nebo. Ostali ne znaju. Zabrinjavajuće je da su to većinom studenti s višegodišnjim katoličkim obrazovanjem, koji ni nakon tolikih godina vjeronauka, čitanja Biblije, misa, ne znaju najjednostavniju stvar na svijetu. 

A što je s tobom? Znaš li ti kako ući u Nebo? Prije nego odgovoriš, imaj na umu da poanta nije samo znati nešto o Bogu. Na ulazu u Nebo neće te dočekati test iz teologije, iako je i to znanje važno. Ako želiš doći u Nebo, moraš (po)znati Boga. Sjeti se svadbe. Na svadbu ideš onima koje poznaješ i koji poznaju tebe, zar ne? Eh, pa s Nebom koje se uspoređuje sa svadbenom gozbom nije ništa drugačije.  
Dobra vijest je da nije važno je li tvoj odgovor u ovom trenutku pogrešan, možda jedan od gore navedenih ili uopće ne znaš što bi odgovorio. Pred tobom je još jedan Advent. Vrijeme priprave u kojem smo pozvani intenzivnije tražiti Boga i bolje ga upoznati. Zato želim da ovaj Advent počneš s tim pitanjem. Zašto bi ti trebao ući u Nebo? Želim da razmatraš o ovom pitanju narednih tjedana i da na Božić dočekaš Boga sa spremnim odgovorom. (Hint, ima veze s onim koga slavimo na Božić.) To znači da moraš staviti Isusa u središte svoga života. Živog Isusa, Onoga koji se rodio od žene, koji je proveo devet mjeseci u utrobi majke baš kao ti i ja. Boga koji želi s tobom govoriti, ne samo promatrati te. Boga koji voli kada ga zoveš njegovim ljudskim imenom – Isus!

Što mi je činiti?

Molitva. Naše vrijeme s Gospodinom treba biti razgovor. Je li tvoja molitva samo ja, ja, ja ili dopuštaš Bogu da ti nešto kaže? Da, On govori i želi ti toliko toga reći. Nažalost, mnogi mu ne daju doći do riječi, ali žale se da ih Bog ne čuje. Zapravo smo mi oni koji ne čujemo. Izvadi slušalice svog egoizma iz ušiju, utišaj se i slušaj.  

Euharistija. Najvažnije stvar koja ti može pomoći s gore postavljenim pitanjem je razgovor s Isusom u Presvetom Sakramentu. Najvažniji trenuci tvoga duhovnog života su trenuci nakon primanja hostije. Žalosno je vidjeti ljude koji nakon pričesti ignoriraju Gospodina i uopće ne razmišljaju o Njegovoj prisutnosti u svojoj duši. Ni u jednom drugom trenutku ovdje na zemlji nećeš biti bliže Gospodinu. Dok On boravi u tvojoj duši razgovaraj s njim, zahvali mu, zamoli Ga da ostane s tobom.

Marija. Što je Advent bez Marije? Bog je izabrao Mariju kako bi postao čovjekom i došao među nas. Razmatrajmo Isusov život s njegovom majkom u krunici. Podsjetnik: danas počinje devetnica Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.


Vrijeme pred nama simbolizira našu žudnju za Bogom, naše traganje i želju da stupimo s Bogom u kontakt. Kao odgovor na tu žudnju, Bog je sišao s Nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom. Advent je vrijeme u kojem se možemo podsjetiti kako smo sretni što je Isus već došao i spasio nas. Za razliku od ljudi Starog zavjeta mi već znamo kraj priče. Advent danas nije čekanje, već vrijeme intenzivnijeg unutarnjeg života. Nemoj čekati Božić da bi se predao Isusu. On želi tvoju pozornost sada. 

4, 3, 2, 1 - KRENI!

Vaš ODS.

Za nove tekstove i vijesti, pratite nas na Facebook stranici. Klik na crveno - narančastu ikonicu gore desno. 

You Might Also Like

1 komentari

  1. Šteta je vidjeti inteligentne, obrazovane i obazrive osobe kako su omeđene okvirima u koje su rođene, koji su im oduzeli slobodu mišljenja. No teško je te okvire vidjeti kritički iznutra, bar je meni bilo.

    OdgovoriIzbriši