5 stvari koje bi svaki katolik trebao napraviti u studenom

21:09

 

 

1. Moliti za duše u čistilištu


" Kad bismo znali koju moć imaju siromašne duše, ne bismo ih zaboravljali. Molimo za njih kako bi one molile za nas!" Sv. župnik Arški

Studeni je u Katoličkoj crkvi posvećen dušama u čistilištu stoga bismo ovaj mjesec trebali više moliti za pokojne. Lijepo je kako se prisjećamo svojih pokojnika na Sve svete i posjećujemo njihove grobove, no naša pobožnost prema trpećoj Crkvi time ne bi trebala prestati. Inače je tijekom godine svaki ponedjeljak posvećen pobožnosti prema dušama u čistilištu. 

Što možemo učiniti? Moliti deseticu krunice za njih svaki dan tijekom studenog (još bolje ako izmolimo cijelu) ili neku drugu molitvu. Možemo postiti jedan dan u tjednu, odreći se nečega što volimo i prikazati to za siromašne duše. Možemo moliti devetnicu za duše u čistilištu (postoje razne verzije, meni osobno najdraža u izdanju biblioteke U pravi trenutak, autor Arnold Guillet). Svatko ima svoj način na koji može moliti i pokazati ljubav prema siromašnim dušama koje će nam se zahvaliti time što će nas zagovarati pred Bogom.

 

2. Nastaviti moliti krunicu.


Bravo! Izmolio si svoje listopadske pobožnosti, i što sada? Nemoj ostaviti Mariju da se u studenome osjeća kao crkva ponedjeljkom. Nastavi s krunicom svaki dan. Motivacija ti može biti pobožnost prema dušama u čistilištu. Znamo da je molitvenih nakana mnogo, a vremena tako malo. Pa nemojmo više  gubiti vrijeme. O krunici ćemo još puno pisati jer je moćno oružje. Možda je zato toliko teško ustrajati u njenom moljenju. 

 

3. Godišnji ispit savjesti.


Znamo, još nije kraj godine, no budimo realni. Uskoro počinje Advent, zornice, priprema božićnih ukrasa, generalno čišćenje kuće za blagdane, božićne duhovne obnove, dvosatno čekanje u redu za ispovijed jer se napokon onih osamdeset i nešto posto katolika pojavilo u crkvi... Popis je dugačak, a godina je iza nas. Zato je dobro sada stati i napraviti inventuru. Kako je bilo? Što smo radili i postigli ove godine? Što je moglo bolje? Kako smo rasli u vjeri? Na čemu imamo biti zahvalni? Ovaj ispit može nam pomoći i za bolju božićnu ispovijed i donošenje konkretnijih odluka za godinu pred nama.


4. Voljeti sve vremenske (ne)prilike.


Okej, ova godina nije nas mazila lijepim vremenom. Sunce je ipak pozlatilo jesen, no kiše i ružno vrijeme ponovno postaju naša svakodnevica. Ništa čudno, studeni je. Već vidim tipična neugodna čavrljanja na autobusnoj stanici o tome kako je vrijeme grozno, a kiša odvratna. Iskreno, nikad ne znam što reći pa samo potvrdno kimnem glavom i pridružim se jadikovkama iako se zapravo ne slažem. Mi kršćani trebali bismo biti glas razuma i radosti, biti svjetlo i sol zemlji, zar ne? Pa pokušajmo probati unijeti malo svjetla u kišovita jutra svojim dobrim raspoloženjem i dati ispraznim razgovorima malo dobrog okusa. Smiješak i koja pozitivna riječ mogu promijeniti tijek razgovora, jer znamo da nije kiša kriva što je kiša.

5. Reći ne božićnim ukrasima i pjesmama prije Adventa.

  Studeni je. Točka. 


Ugodan vam ostatak mjeseca, sa svim njegovim vremenskim prilikama i neprilikama. I sretno u ispunjavanju zadataka s liste. Mi znamo da vi to možete! :-)

Vaš tim s Odavde do svetosti

You Might Also Like

0 komentari